Zelf een werkbank maken? Ga meteen aan de slag

0

Wanneer ik denk aan een werkbank zie ik een werkbank voor me die vroeger bijna iedereen in de schuur had staan. Het was een oerdegelijk ding wat gemaakt was van dik stevig hout. Het materiaal van de werkbank was ietwat voorzien van verfresten.

Je kon echt exact zien wat de bouwprojecten waren geweest die in de loop der jaren op de werkbank waren gemaakt. Dit is vast het beeld wat jij ook in je herinnering hebt bij een werkbank.

Wanneer je in de bouwmarkt gaat kijken voor een werkbank zie je dit beeld niet meteen terug. De werkbanken die verkocht worden lijken in de verste verte niet op de werkbanken die je in de schuur vroeger zag staan. Het zijn kille objecten die nog eens duur zijn ook.

Wanneer je kijkt naar de afmetingen van het pakket met de werkbank kan je alleen maar concluderen; het is een zelfbouwpakket. Een werkbank maken kan je dus zelf, en hoe je dat het beste doet leggen we hieronder uit!

Het beste materiaal voor jouw werkbank

Een werkbank maak je doorgaans van hout. Je kan ervoor kiezen om de hele werkbank van hout te maken, inclusief de poten. Ga je een trendy model werkbank maken, dan kan je beter kiezen voor steigerpijpen als poten. Dit zorgt ervoor dat je werkbank stabieler is.

Bovendien is het gemakkelijker om de steigerpijpen extra met elkaar te verbinden met koppelstukken. Werken met steigerpijp is een wat kostbaardere methode, maar je zal ontdekken dat je werkbank er wel langer door mee gaat. Zo is jouw werkbank straks ook klaar voor een volgende generatie.

Voor het bovenblad gebruik je hout. Kies voor een dikke kwaliteit werkblad, om ervoor te zorgen dat je er niet snel doorheen zult boren. Je kan een werkblad maken van één paneel hout, maar ook van twee panelen. Die kan je dan met elkaar verbinden waardoor je in het midden een ruimte hebt waar je een bouwwerk in kan vastklemmen.

Je kan er ook voor kiezen om in het onderstel nog een opbergplank te verwerken; zo heb je wat bergruimte onder het werken. Zorg er wel voor dat je nog goed van alle kanten bij je werkbank kan komen. Op die manier zal je een functionele werkbank maken waar je jarenlang plezier van zult hebben.

De volgende video geeft je een iets duidelijker beeld van het zelf maken van een werkbank:

Als laatste zal je moeten gaan bedenken wat je op je werkbank wilt monteren. We geven je wat suggesties.

Gereedschap voor op de werkbank

Jij hebt vast al in gedachten waar je de werkbank voor wilt gaan gebruiken. We hebben een aantal soorten gereedschap voor je op een rijtje gezet die je er wellicht op wil bevestigen.

  • Een bankschroef is bij veel werkzaamheden een onmisbaar item. Je zal er kleine werkstukken mee kunnen vastklemmen waarna je er van alle kanten aan kan werken. Bankschroeven zijn er in veel soorten en maten. Kies een maat die het beste past bij de afmeting van jouw werkstukken. Doe je veel klein werk, kies dan geen al te grote maat. Dit is niet nodig en ook nog eens niet praktisch wanneer je een werkstuk wilt bevestigen. Kies ook geen al te kleine maat wanneer je vooral wat grotere werkstukken maakt. Je zal ook dan geen grip hebben op je werkstuk. Doe je grote en kleine werkzaamheden, dan staat het je vrij om een dubbele bankschroef te monteren op je werkbank. Het is jouw werkbank, het is jouw klus, en dus ook jouw feestje.
  • Ga je een werkbank maken, denk er dan aan dat je nogal wat klein gereedschap bij de hand wil houden. Een schroevendraaier, een hamer, spijkers; het zijn allemaal attributen die je niet op de grond wil zien vallen onder het werk. Zorg er dan ook voor dat je een opberglade bevestigt onder je werkblad. Je zorgt er op deze manier voor dat er geen kleine gereedschappen gaan rondzwerven door je werkplaats.
  • Houder voor een zaagmachine. Ga je een zaagmachine gebruiken, zorg er dan voor dat je een geschikte houder hebt waar je de zaagmachine in kan bevestigen. Gebruik je de werkbank alleen maar om de zaagmachine te hanteren, geef deze dan een permanente plek op de werkbank. Je voorkomt op die manier vervelende ongelukken met elektrisch gereedschap in je werkruimte.
  • In de tijd van je vader werd er nog niet zoveel gebruik gemaakt bij elektrische apparaten bij het klussen. Tegenwoordig is dat wel anders. Denk er dan ook aan dat je een contactdoos bevestigt op een verdekte plek op je werkbank. Doe dit bij voorkeur aan de onderkant van het werkblad. De reden hiervan laat zich raden. Je zal niet de eerste klusser zijn die een ongeluk krijgt met een stekkerdoos en een kabel die opeens wordt doorgezaagd. Kies een contactdoos met meerdere vakken die je kan uitzetten met een schakelaar op de contactdoos zelf. Op die manier kan je er veilig en efficiënt gebruik van maken.

Voorbeelden en adviezen

We snappen het als je nu nog steeds inspiratieloos naar een stuk hout en een aantal steigerpijpen zit te kijken. In dat geval is ons advies; kijk gerust rond op internet naar de werkbanken die andere klussers gebruiken. Ga vervolgens met een voorbeeld naar de bouwmarkt toe en koop daar de materialen in. De medewerkers van de bouwmarkt zullen je maar wat graag helpen bij het bouwen van je eigen werkbank.

Staat je werkbank eenmaal in de ruimte waar je zult gaan klussen, denk er dan aan dat je die ruimte tijdens het klussen goed ventileert. Je zal niet de eerste klusser zijn die verfdampen inademt of in contact komt met de schadelijke stoffen in lijm of andere gevaarlijke stoffen. Klussen is fijn, maar doe het veilig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.