Je eigen veranda maken? Geniet nog meer van je tuin!

1

Als je een tuin hebt, is de zomer een heerlijk seizoen. Je kan iedere dag buiten zitten en genieten van het buitenleven. Je drinkt een koel drankje in de schaduw en geniet van de rust in je tuin. Als de zomer voorbij is, betekent dit doorgaans ook het einde aan het genieten van de buitenlucht. Dit hoeft natuurlijk niet per sé zo te zijn. Je kan er ook voor kiezen om meer te genieten van je achtertuin door een veranda te bouwen.

Een veranda kan je kant en klaar bestellen in de winkel. Je bent dan vaak vrij duur uit; er wordt een prefab veranda bij je afgeleverd die je tegen een hoge vergoeding ook nog kunt laten monteren. Wie geld wil besparen op zijn veranda, en plannen heeft voor een mooi ontwerp, heeft de mogelijkheid om zelf een veranda te maken. We leggen je graag uit hoe je die klus het beste kunt aanpakken.

Een stevige basis voor je veranda

Ga je een veranda maken, dan is een goede basis van groot belang. Je zal immers veel in je tuin op het terras onder je veranda gaan zitten, en je wil uiteraard niet dat je veranda gaat verzakken.

Het is zaak dat je terras goed stevig ligt. Kies er dus allereerst voor om je terras – op de plek waar de veranda komt te staan – te verstevigen en om de stenen goed recht te leggen. Ga je een houten verhoging in je veranda bouwen, dan kan je de fase met de stenen achterwege laten.

Vervolgens doe je er goed aan om steunpalen in de grond te slaan. Kies voor ongeveer één paal per 1,5 meter in de lengte van je veranda, en één paal per 1,2 meter in de diepte van je veranda. Op die manier krijg je een stevige ondergrond waar je de rest van de bodem in kan gaan bevestigen.

Vervolgens maak je met planken een raamwerk waar je de planken op kan gaan bevestigen. Is je raamwerk klaar dan bevestig je er stevige planken – liefst van minimaal 2 tot 3 cm dik – op, zodat je een stevige basis hebt voor je veranda. Vanaf dit punt kan je verder gaan werken. Nu is het tijd om verder te gaan met het bovenwerk van je veranda.

Het bovenwerk van de veranda maken

De palen in de grond bevestigen is een klus die je het beste zo grondig mogelijk kan aanpakken. Je kan ervoor kiezen om palen diep in de grond te slaan, maar in dat geval zal je veranda al snel te maken krijgen met houtrot. De grond is immers vochtig, en tuinpalen zijn hier niet altijd even goed tegen bestand.

Beter is het om te kiezen voor metalen voeten die je op de grond zet, en naderhand vastschroeft. Hier kan je de palen vervolgens eenvoudig in plaatsen. De metalen voeten staan niet alleen mooier dan palen die zo in de grond staan, ze beschermen je veranda ook tegen opklimmend vocht.

Vervolgens bevestig je een houten steunbalk aan je muur waar de veranda moet gaan komen. Denk eraan dat deze steunbalk iets hoger ligt dan de voorkant van je veranda. Reden hiervan is dat je een afwatering nodig zal gaan hebben bij je veranda. Het water bij een regenbui moet de gelegenheid krijgen om van je veranda af te stromen zonder dat het op het plaatwerk stil blijft staan. Houd daarom rekening met een hoek in het dak.

De steunpalen die al in de grond staan verbind je eveneens met één of meerdere horizontale planken met elkaar. Op die manier krijg je een idee van het frame van je veranda. Nu is het tijd om het dak van je veranda te gaan voorbereiden. Dit doe je met balken die je om de 50 cm plaatst van de balk tegen je muur naar de balk aan de voorkant van je veranda. Je krijgt op die manier een raamwerk wat als basis van je veranda zal gaan dienen. Zet alle balen goed met metalen koppelstukken vast. Op die manier weet je zeker dat er niet zomaar een deel van je dak kan wegwaaien.

Het dak van de veranda toevoegen

Het dak van je veranda is van groot belang. Je hebt de keuze uit meerdere materialen, en het is zaak dat je kijkt naar de locatie van de veranda. Staat deze tegen een blinde muur aan, dan doet de kleur en het materiaal van het dak er weinig toe. Er is namelijk geen sprake van een lichtval naar binnen toe.

Kies je echter voor een veranda die grenst aan het raam van je achtertuin; dan zal je moeten kijken naar een transparant dak. Polycarbonaat platen zijn in dit geval het meest geschikt. Kies je voor golfplaat, houd er dan rekening mee dat dit minder mooi staat en dat golfplaat ook zwakker is dan polycarbonaat plaat. Natuurlijk wil jij niet dat je veranda verandert in een waterval. Zorg er daarom voor dat er een hemelwaterafvoer op je veranda komt te zitten. Een dakgoot met regenpijp koop je eveneens bij de bouwmarkt.

De veranda afwerken

Je kijkt nu naar een overkapping in je tuin. Denk je aan een veranda maken, dan zie je daar doorgaans een hekje bij wat verwerkt zit tussen de steunpalen van je veranda.

Dit hekwerk kan je eenvoudig zelf maken door balken op meerdere plekken te bevestigen tussen de steunpalen tot een hekwerk. Het hoeft niet helemaal rondom dicht te zijn; het is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Houd er rekening mee dat je nog goed toegang moet houden naar je tuin.

Wanneer je veranda helemaal af is, is het tijd om de tuinstoelen en de tuintafel eronder te plaatsen en er even goed van te gaan genieten natuurlijk.

We hebben voor jou nog een paar tips met betrekking tot een  veranda maken.

  • De maat berekenen. Bij het berekenen van de maat van de veranda ga je uit van de afmeting van de tuintafel en tuinstoelen die je onder je veranda plaatst. Houd wat ruimte over rondom het geheel zodat je nog verder kan uitbreiden.
  • Werk samen. Bij een veranda maken werk je met grote palen en platen. Werk samen met vrienden of familie om tot het beste resultaat te komen.

1 REACTIE

  1. Hallo,
    Hoe maak je bevestiging aan de muur waterdicht, moet je een voeg uitslijpen en een loodflap aanleggen?? Of kan de balk gewoon koud op muur zonder enige afdichting??
    Groet William.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.