Een steigerhout bed maken? Volg dit stappenplan!

0

Een uitgeslapen klusser heeft waarschijnlijk in een eigengemaakt bed geslapen vannacht. Werd jij vanmorgen wakker en dacht je ‘mijn bed heeft zijn beste tijd gehad, tijd voor een nieuw exemplaar’? In dat geval is het een goed idee om zelf een bed te bouwen.

We keken voor jou naar het materiaal bij uitstek waar vandaag de dag de meeste bedden mee worden gebouwd; steigerhout. Steigerhout is nou net zo’n materiaal wat trendy is om te zien, en wat zich heel gemakkelijk laat verwerken. Het is stevig, maar tegelijk kan je er eenvoudig in boren. Het materiaal is bovendien heel duurzaam waardoor je een bed bouwt waar je weer voor jaren plezier van hebt. We leggen je graag uit hoe je eenvoudig een steigerhout bed kan maken.

Waarom je eigen steigerhouten bed maken

Ga je naar de winkel toe, dan zal je daar talloze steigerhouten bedden tegenkomen. De prijzen zullen alleszins meevallen, dus je zal je wel degelijk afvragen waarom een eigengemaakt bed dan zoveel handiger is dan een prefab bed.

We hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet die jou absoluut over de schreef zullen halen om zelf met steigerhout aan de slag te gaan.

  • Je eigen ontwerp is altijd mooier. Heb je kinderen en ga je voor hun een steigerhout bed maken; dan heb je dankbare klanten. Je kinderen hebben vast hun eigen voorkeuren voor een bed, en in de winkel zal je daar niet snel voor willen slagen. Zo dromen meisjes vaak van een eigen kasteel of een prinsessenbed met een hemel erboven waar ze in kunnen spelen op hun kamer. Een jongen zal een racewagen veel interessanter vinden als hij helemaal fan is van Max Verstappen. Er zijn voorbeelden op internet te vinden van complete tractors en treinen van steigerhout als kinderbed; de keuze is aan jou. Jij maakt je eigen unieke bed.
  • Je hebt altijd een bed op maat. Bedden koop je in de winkel in een aantal standaard maten. Je kan natuurlijk wel kiezen voor een doorgroeibed, maar dan zit je ook weer vast aan één standaard uitvoering. Wil jij juist een bed maken in een maat die wat minder gebruikelijk is, of ben je zelf wat langer? Dan is een zelfgemaakt bed de ultieme oplossing. Een matras op maat vinden kan in de winkel wat lastig zijn. Je kan dan het beste naar een speciaalzaak in matrassen gaan en daar een matras op maat laten maken. Ook inrichters van caravans zullen dergelijke matrassen tegen een aantrekkelijke prijs kunnen leveren.

Het basisframe van het bed maken

Ga je een steigerhout bed maken; in dat geval is het goed om een voorbeeld van een basismodel op het internet te zoeken. De meeste modellen die je aantreft gaan uit van een reeds bestaande spiraalbodem of lattenbodem. Heb je deze niet, dan zal je zelf een lattenbodem moeten maken, of alsnog een spiraalbodem moeten kopen. Dit kan je nieuw doen, maar je kan ook naar de kringloopwinkel gaan natuurlijk.

Op het internet vind je handleidingen waar de afmetingen van de planken die je gaat gebruiken op staan vermeld. Ook vind je er indicaties van verdere materialen die je nodig hebt. Denk aan verbindingslatten, maar ook aan bijvoorbeeld zelfborende schroeven van 5×50 mm en schroeven van 4×100 mm.

In totaal heb je 6 steigerplanken nodig voor een basisframe van 3 cm dik en ongeveer 19,5 cm breed. De lengte moet genoeg zijn voor die van het bed. Ga voor een volwassen bed dus uit van 2,5 meter. Je zal 2 verbindingslatten nodig hebben. Deze moeten breed genoeg zijn. Denk aan 30 bij 62 mm. De lengte moet ook hier ongeveer 2,5 meter zijn.

Je zal smalle vierkante latten nodig hebben van 3 bij 3 cm met een lengte van ongeveer 2,5 meter. Wat je verder nodig hebt voor de bedombouw is afhankelijk van het model wat je wil gaan maken. Doe dit samen met je kind, maar hou in je achterhoofd dat het wel te doen moet zijn voor jou.

De volgorde voor een basismodel bed

Ga je een basismodel bed bouwen, dan zal je een volgorde moeten aanhouden bij het bouwen ervan. Houd rekening met een hoofdeinde en voeteneinde. Je zaagt het steigerhout op maat en maakt met verbindingslatten boven en onder panelen die daarvoor zullen gaan dienen.

De zijkanten maak je van steigerplanken en de vierkante latten. Die komen onderaan te zitten want ze dienen als basis voor de lattenbodem of de spiraalbodem. Nu monteer je de zijkanten op het bed. Denk eraan dat je lange schroeven gebruikt om dit klusje te klaren. Je wil immers een stevig bed bouwen. Bespaar niet op het aantal schroeven en zorg ervoor dat ze naderhand niet uitsteken. Je wil immers niet dat je je eenvoudig kan bezeren aan het nieuwe bed.

Verdere af-montage en tips

Heb je nu een standaard bed maar wilde je graag een speciaal model? Dan is het nu tijd om de ombouw te gaan maken.  Een meisje van 18 jaar wil waarschijnlijk geen prinsessenbed meer hebben, en een jongen die al wat ouder is vindt Thomas de trein waarschijnlijk wat kinderachtig worden. Het zou zonde zijn wanneer je eigengemaakte bed dan in de vuurkorf eindigt.

Houd er bij het schilderen van het bed rekening mee dat je een verf gebruikt die loodvrij is. Kinderen zullen –afhankelijk van hun leeftijd – nu en dan kluiven of sabbelen op de randen van hun bed. Heb jij loodhoudende verf gebruikt, dan heeft dit schadelijke gevolgen. Het is dan ook verstandiger om loodvrije verf voor deze klus te gebruiken. Gewone latexverf is het handigste voor het schilderen van een steigerhouten bed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.