Zelf een schuur bouwen? Ontdek nu de mogelijkheden!

0

Bergruimte bij je huis heb je nooit teveel. Als je eerlijk bent zie je er nu al tegenop om straks de tuinstoelen weer in de schuur te moeten zetten. Je hebt namelijk helemaal geen ruimte meer.

Er is in dat geval een oplossing; je gaat zelf een schuur(tje) bouwen. Je kan zo’n ding wel kant en klaar kopen, maar een beetje handige klusser bouwt zelf een mooie degelijke schuur. We geven je wat tips om dit karwei aan te pakken.

Waarom een schuurtje bouwen?

Als je naar de bouwmarkt gaat of op het internet kijkt zie je talloze schuurtjes staan die je prefab kan aanschaffen. Wanneer een dergelijk model je wel aanstaat zal jij je achter je oren krabben of je wel aan een dergelijke klus durft te beginnen.

Feit is dat een schuur die je in de winkel koopt doorgaans behoorlijk duur is. Je betaalt pakweg de helft meer wanneer je het vergelijkt met een schuurtje waar jij de materialen zelf van op maat hebt gemaakt. Bovendien is een prefab schuur maar zelden echt op maat. We bedoelen daarbij dat je beter zelf de maten van een schuurtje kan bepalen voor je aan de slag gaat.

Wellicht ga je straks een brede tuinset binnen zetten. In dat geval heb je een schuurtje met een bredere deur dan gewoonlijk nodig. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het schuurtje gaat gebruiken om in te klussen. Dan zal je aandacht besteden aan stroompunten in je schuurtje maar ook aan genoeg bergruimte voor je gereedschap. Bovendien zal je dan een schuur(tje) bouwen waar je ook nog eens in kan staan.

Kortom, er zijn redenen genoeg om zelf een schuur te gaan bouwen.

Begin bij een goede basis

Ga je een schuur bouwen, dan zal je een goede fundering moeten leggen. Er komt immers een bouwwerk te staan in je tuin en je wil niet dat het gaat verzakken. Je wil ook dat de bodem van het schuurtje niet op de kale grond staat. Daarom moet je eerst een fundering leggen. Dat doe je door de grond eerst egaal te maken en er vervolgens tuinpalen in te slaan. Houd afstanden aan tussen 1,8 meter en 1,2 meter op de lange en korte kant van de schuur.

Dan maak je de fundering af door dwarsbalken te plaatsen op de tuinpalen. Door schroeven te gebruiken in plaats van spijkers zorg je ervoor dat je bouwwerk stevig blijft staan. Je werkt de fundering vervolgens af door planken kruiselings op de dwarsbalken te leggen. Je hebt nu een raamwerk klaarliggen op de grond waar je op kan gaan bouwen.

De vloer van het schuurtje maak je van 4 platen multiplex. Deze spijker of schroef je op de fundering. Je zou natuurlijk kunnen besparen op een fundering van een schuurtje of deze stap achterwege kunnen laten. Feit is dat je dan later met een instabiel bouwwerk zit waar houtrot sneller vat op kan krijgen.

Het is dus zaak om een goede basis aan te leggen, ook al zie je daar straks als je schuur(tje) eenmaal staat niks meer van.

Maak een kooiconstructie

Nadat je de bodem hebt gebouwd begin je met het uiteindelijke schuurtje. Je plaatst palen op de bodem die als zijwanden zullen gaan dienen. Zorg ervoor dat je er genoeg gebruikt om de panelen die je voor de wand wil gaan gebruiken goed vast te kunnen zetten.

Het dak moet wat schuin lopen in een lessenaarsdak. Dat zal er straks voor zorgen dat er geen water op het dak zal blijven staan waardoor je geen lekkage zal krijgen. Om het dak af te werken Bouw je bovenop de palen voor de wanden weer een raamwerk. Dit zorgt ervoor dat je dak goed stevig gemonteerd kan worden. Wanneer het gaat stormen zal je schuurtje door weer en wind blijven staan.

Uiteindelijk heeft de constructie van je schuur de vorm van een kooi. Je kan deze kooiconstructie nu gaan afwerken.

Je schuur afwerken

Staat de kooiconstructie, dan ben je klaar voor het aftimmeren van je schuur. Je doet dit door eerst het dak af te werken met multiplex plaatwerk.

Dit mag je vastspijkeren op het raamwerk. Zorg ervoor dat je niet bezuinigt op het aantal spijkers, en dat de platen geen ruimte tussendoor openlaten. Je wil immers een waterdicht dak hebben op je schuurtje. Vervolgens werk je de zijwanden af met het materiaal van je keuze. Je kan kiezen voor planken (tuin)hout, maar ook voor bijvoorbeeld kant en klare wanddelen. Denk eraan dat je niet bespaart op de schuurdeur. Deze zal je kant en klaar kunnen kopen, maar je kan er ook zelf één maken.

Let goed op dat je hang en sluitwerk gebruikt wat voor buitengebruik geschikt is. Bovendien is het wel zo prettig als je de schuur op slot kan draaien. Je weet immers maar nooit wat je er in zal gaan zetten.

Het dak van je schuur werk je uiteindelijk af met bijvoorbeeld rubberfolie. Je kan ook kiezen voor dakshingles wanneer je een wat klassieker schuurtje wil maken. Het materiaal verlijm je volgens de instructies die bij de rubberfolie of dakshingles worden meegeleverd.

Je schuur afwerken

Ga je zelf een schuurtje maken, dan hebben we nog een paar goede tips voor je.

  • Bouw niet alleen. Ga je een schuurtje bouwen, dan maak je een bouwwerk wat waterpas geplaatst moet gaan worden. Zorg er dan ook voor dat je een schuurtje bouwt met minimaal één extra persoon. Zo kunnen jullie beide het houtwerk vasthouden terwijl je het vastschroeft. Samen klussen is niet alleen praktischer maar ook nog eens gezelliger.
  • Bespaar niet op de materialen. Natuurlijk wil je niet teveel uitgeven aan je schuurtje. Ga echter niet besparen op zaken zoals het aantal schroeven wat je gebruikt of de kwaliteit van het hout wat er voor jouw schuurtje nodig is. Je wil er immers lang plezier van hebben, anders wordt goedkoop uiteindelijk duurkoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.