Maak nu een konijnenhok, maar let op onze tips!

0

Vandaag de dag is het steeds populairder voor kinderen om een huisdier te hebben. Ook volwassenen hebben behoefte thuis aan een huisdier, en het is dan ook niet voor niets dat er steeds meer konijnen als huisdieren gehouden worden. Dat is niet zo heel verwonderlijk, want die aandoenlijke knaagdieren met lange flaporen hebben een hoog knuffelgehalte. Wie konijnen heeft in zijn huis, heeft zich vast wel eens geërgerd aan de stank die uit een konijnenhok kan komen. Een konijnenhok kan je dan ook het beste buiten neerzetten. Konijnen zijn van nature dieren die door weer en wind buiten kunnen leven, dus er is niets wat je tegenhoudt om jouw huisdieren in een buitenverblijf te laten wonen. Een konijnenhok kan je kopen in de winkel, maar een beetje handige klusser zal zelf een konijnenhok maken. We hebben voor je gekeken hoe je dat doet.

Waar moet je op letten bij het maken van een konijnenhok

Ga je een konijnenhok maken, dan is er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Geef je konijn genoeg ruimte. Eigenlijk moet je een konijn niet alleen houden; om ervoor te zorgen dat het een goede kwaliteit van leven heeft zal je minimaal twee konijnen tegelijk moeten houden. Ze houden immers van gezelschap, en zijn in de natuur ook gewend om met meerdere soortgenoten te leven. Houd bij een konijnenhok rekening met het feit dat je de ruimte voor je konijnen moet vrijhouden. Ga er per konijn van uit dat het ongeveer één tot 1,5 vierkante meter leefruimte nodig heeft. Voor twee konijnen zal je dus 2 tot 3 vierkante meter leefruimte moeten maken et cetera.
  • Houd rekening met het soort konijn wat je hebt. Heb je een Vlaamse Reus, dan zal één konijn meer leefruimte nodig hebben dan wanneer je een dwergkonijntje hebt. Kijk dus naar het ras van jouw konijn voordat je een konijnenhok maken gaat.
  • Zorg voor een hok wat een flinke opening heeft. Je konijn houdt ervan om ruimte te hebben in zijn hok, en er mag gerust wat groeiruimte in de opening van het konijnenhok zitten. Het hok moet een warme zijde hebben, want konijnen zoeken in de winter graag de warmte op. Daarnaast moet een konijnenhok ook een schaduwkant hebben.
  • Zorg ervoor dat er geen roofdieren in het konijnenhok kunnen komen. Vossen en marters komen helaas ook voor in woonwijken. Je zou niet willen dat het huisdier van jou of je kinderen gegrepen wordt door een roofdier. Ook de kat van de buren zou zomaar meer interesse kunnen hebben voor jouw konijnen dan je lief is. Je moet een konijnenhok dan ook goed wapenen tegen deze ongewenste bezoekers. Dat doe je bijvoorbeeld met kippengaas wat je nog rondom de spijlen van het konijnenhok plaatst. Ook zal je de bodem van het konijnenhok goed af moeten schermen. Vossen zouden zich zomaar een weg naar de konijnen kunnen graven. De bodem kan je eveneens afwerken met kippengaas waardoor een vos niet meer bij jouw konijnen kan komen. Met een loopplankje in het hok zorg je ervoor dat de konijnen een veilige vluchtroute hebben.
  • Gebruik duurzaam hout. Hout kan je in allerlei prijsklassen kopen. Duurzaam hout is wat duurder om te kopen in de winkel, maar je weet dan wel zeker dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe is geplant. Zo blijft de natuur in stand.

Zaken waar je op moet letten bij een constructie met hout

Ga je een konijnenhok maken van hout, dan is er een aantal zaken waar je rekening mee zal moeten houden. We noemen een paar voorbeelden.

  • Konijnen houden niet van verf of van houtlijm. Ga je een konijnenhok maken, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk met natuurlijk hout werkt. Zeker aan de binnenkant van een konijnenhok wil je geen verf hebben. Konijnen knagen immers aan alles, dus ze zouden ook de schadelijke stoffen van verf of houtlijm binnen kunnen krijgen. Gebruik geen lijm voor de montage van je konijnenhok, en ook montagekit is uit den boze. Beter is het om te schroeven om een stevige constructie te krijgen.
  • Zorg voor een stevig slot op de deur en plaats scharnieren van metaal. Het deurtje van een konijnenhok moet niet al te gemakkelijk open te maken zijn. Het is dan ook verstandig om een stevig (schuif)slot op de deur te plaatsen. Ook de scharnieren moeten van een metalen constructie gemaakt zijn. Zo kunnen roofdieren niet in het konijnenhok komen en kunnen konijnen niet ontsnappen uit hun hok.
  • Laat het dak minstens 5 cm oversteken over het konijnenhok heen. Wil je voorkomen dat er vocht in het konijnenhok kan komen, dan zal je het dak een overlapping van 5 cm moeten geven. Het regenwater wat op je konijnenhok valt kan op die manier snel worden afgevoerd waarbij het niet bij je huisdieren komt.
  • Zorg ervoor dat het hout van het hok niet kan splijten. Ga je schroeven om het konijnenhok te monteren, zorg er dan voor dat je de gaten even voorboort. Zo zorg je ervoor dat het hout van het konijnenhok niet kan gaan splijten. Gaat dit wel splijten, dan zou jij of je huisdier zich nog zomaar kunnen bezeren.

De onderdelen van een konijnenhok

Ga je een konijnenhok zelf ontwerpen, houd er dan rekening mee dat konijnen graag een nachthok en een konijnenren hebben. In de ren kunnen ze overdag naar hartenlust rondlopen en spelen. In het nachthok kunnen ze zich terugtrekken wanneer het buiten kouder wordt. Zorgt ervoor dat ze in zowel het nachthok als de konijnenren genoeg leefruimte hebben. Houd er rekening mee dat er in zowel de ren als in het nachthok een hooiruif moet zitten. Konijnen hebben graag vers hooi om te eten; het houdt hun spijsvertering op niveau. Voor het hok zelf kan je losse planken gebruiken maar je zou ook meubelpanelen kunnen kopen in de bouwmarkt. Voor inspiratie voor een konijnenhok kijk je op het internet. Je vindt er allerlei tips en tricks, maar ook mooie voorbeelden om van een konijnenhok een droompaleisje te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.