Kippenren zelf maken? Let op deze tips!

0

Landelijk wonen; het is de grootste droom van iedere huizenbezitter. Wie denkt aan landelijk wonen denkt aan kippen die je houdt als gezelschapsdieren. Het houden van kippen heeft voor jou als groot voordeel dat je niet meer naar de winkel hoeft voor verse eieren. Daarnaast is een kippenhok met kippenren in je tuin buitengewoon gezellig. Wie kippen in zijn eigen tuin wil gaan houden zal een kippenren nodig hebben. Zo’n kippenren kan je uiteraard kopen in de winkel maar dan hebben we het al snel over een heel dure aangelegenheid. Beter is het om zelf een kippenren te bouwen. We hebben voor jou gekeken hoe je een kippenren maken kan en kwamen er achter dat dit eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is als het op het eerste oog lijkt.

Mag je zomaar een kippenren maken

Voordat je een bouwwerk in je achtertuin neerzet zal je eerst even moeten kijken naar de lokale regels en verordeningen rondom het houden van kippen. We hebben voor je gekeken naar regels die te maken hebben met het houden van kippen en kwamen tot de volgende landelijke regels. Het kan zijn dat er plaatselijk nog andere verordeningen gelden.

 • Waar mag je een kippenren of kippenhok neerzetten. Ga je een kippenhok of kippenren bouwen, dan zal je deze altijd in de achtertuin moeten neerzetten. Je mag een kippenren of kippenhok niet in de voortuin bouwen. Let er ook op dat het hok niet zichtbaar is vanaf de zijkant van je huis wanneer je in een hoekwoning woont.
 • Denk aan de hoogte van een kippenren.  Natuurlijk wil jij dat je kippen meer dan genoeg leefruimte hebben. De hoogte van een kippenren is echter wel aan een aantal regels gebonden. Je zal een maximale hoogte van 3 meter moeten aanhouden. Dat geldt dan voor de nok van het kippenhok of de kippenren.
 • Een kippenhok moet je van hout bouwen. Dat heeft te maken met verordeningen rondom bouwwerken in je tuin. Je mag niet zomaar een kippenren van metaal gaan plaatsen in je tuin; doe je dit wel, dan kan de welstandscommissie hier een klacht over indienen wanneer dit wordt ontdekt.
 • Je mag maximaal één kippenhok hebben. Ga je een kippenhok maken, denk er dan aan dat je maar één kippenhok per huishouden mag hebben. In dat geval spreek je nog over gezelschapsdieren. Ga je meerdere kippen houden, dan ben je al snel met een beperkte vorm van veehouderij bezig.
 • Plaats je kippenhok minimaal één meter van de perceelgrens. Buren die kippen houden kunnen behoorlijk wat overlast bezorgen. Zeker wanneer het kippenhok tegen een schutting is aangebouwd. De lucht van de uitwerpselen van kippen kan anders dwars door de schutting heen naar de tuin van de buren trekken. Bovendien zullen kippen behoorlijk luidruchtig kunnen zijn; je wil niet dat je buren geluidsoverlast hebben door jouw hobby.
 • Een kippenhok mag maximaal 10 kubieke meter zijn. Plaats je een kippenhok wat groter is dan 10 kubieke meter, dan doe je eveneens aan een beperkte vorm van veehouderij. Denk eraan dat de wet spreekt over kubieke meters in plaats van vierkante meters.
 • Het kippenhok moet binnen 30 meter van je eigen huis staan. Dit is een standaard regel bij de bouw, die niet per definitie betrekking heeft op de bouw van een kippenren. Het is echter wel een regel waar de overheid streng naar kijkt.

Waar denk je praktisch aan bij een kippenren maken

Ga je een kippenren maken, dan heb je naast bouwvoorschriften ook te maken met een aantal praktische zaken die de kwaliteit van leven van je kippen beïnvloeden. Denk maar eens hieraan:

 • Houd rekening met genoeg leefruimte per kip. Een kip heeft bewegingsruimte nodig om zich goed te kunnen voelen. Denk aan een bewegingsruimte die ligt rond de 1,5 vierkante meter per dier. Hoeveel meer kippen je wil gaan houden in de kippenren; hoeveel meer ruimte je zal moeten incalculeren. Denk aan loopruimte in een buitenren, maar ook aan ruimte in een leghok.
 • Zorg ervoor dat roofdieren niet bij jouw kippen kunnen komen. Niet alleen in bosrijke gebieden, maar ook in stadswijken kom je vossen en marters tegen. Dit zijn dieren die erom bekend staan dat ze kippen uit kippenrennen kunnen vangen als eten. Door het goed afbakenen van de kippenren met kippengaas voorkom je dat ze van buitenaf jouw kippenren binnen kunnen dringen. Je zou eigenlijk niet alleen de zijwanden en bovenkant moeten afwerken met kippengaas maar ook de bodem van de kippenren. Zo voorkom je dat roofdieren van buitenaf een gat kunnen graven naar binnen in jouw kippenren.
 • Zorg niet alleen voor een buitenverblijf maar ook voor een nachthok. Kippen zullen in de nacht liever in het nachthok verblijven. Zorg voor genoeg leefruimte en voor een stok waar de kippen op kunnen zitten en slapen. Ook zullen leghennen een leghok nodig hebben. Houd rekening op één leghok per leghen.
 • Zorg voor een geschikte voederruimte voor de kippen. Kippen zal je op een gemakkelijke manier moeten voeren zonder dat je het hok helemaal binnen moet lopen. Denk er dan ook aan dat je de voederbak en waterbak op een toegankelijke plek in de kippenren hangt. Zog ook voor een voederbak en waterbak in het nachthok. Dit moet een plek zijn die afgescheiden zit van het leghok.

Houd er rekening mee dat er ook ongedierte op het kippenvoer af kan komen

Ongedierte zoals muizen en ratten zullen eveneens proberen om hun graantje mee te pikken van het voer wat jij aan de kippen geeft. Je zal er dan ook goed op moeten letten dat deze dieren niet zomaar bij het voer van de kippen kunnen komen. Hang het voer in een houder van de grond af waardoor ongedierte er niet bij kan en maak het hok door middel van stevige plexiglas randen zo onaantrekkelijk mogelijk voor ongedierte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.