Een kippenhok maken? Volg dit eenvoudige stappenplan

0

Het is de droom van veel mensen die een eigen tuin hebben; een ren met kippen in de tuin, waar de beestjes naar hartenlust in kunnen rondscharrelen. Jouw inspanning wordt beloond met een hoop gezellig gekakel in je tuin, en kippen die zorgen voor heerlijke verse eieren voor bij het ontbijt.

Wanneer jij dat ook graag wil, is het een geweldig idee om zelf een kippenhok te gaan maken. Je kan zo’n ding kant en klaar kopen in de winkel, maar zelf bouwen is eigenlijk veel leuker. Aangezien het bouwen van een kippenhok zeker niet lastig is, geven we je nu een korte handleiding om een kippenhok te bouwen.

Een tip vooraf; in een drukke stad is het niet altijd even handig om kippen te houden. Je buren zullen het gekakel van kippen of gekraai van een haan jou niet altijd in dank afnemen. Kijk dan ook of je een vergunning moet aanvragen voor een kippenhok en kippen in je tuin. Overleg bij twijfel altijd even met je buren. Better safe than sorry zullen we maar zeggen.

De afmetingen van het kippenhok

Ga je een kippenhok bouwen, dan zal je een aantal zaken goed in de gaten moeten houden. Allereerst is het goed om te kijken naar de afmeting van je kippenhok. Ga je de kippen houden als gezelschapsdieren en is het aantal eieren wat je erbij op de koop toe krijgt niet echt van belang, dan hoef  je geen al te groot kippenhok te bouwen.

Neem wel als uitgangspunt om het zo aangenaam mogelijk te maken voor de kippenhok. Een iets ruimer kippenhok is daarom een aanrader.

De basisframes voor het kippenhok zien er als volgt uit:

Bevalt het houden van kippen je heel goed terwijl je een klein hok hebt gebouwd, dan kan je een klein kippenhok altijd nog verder uitbouwen. Terug van een groot naar een klein kippenhok wanneer er toch onverhoopt wordt geklaagd over geluidsoverlast zal een lastigere stap zijn. Het kan dan ook geen kwaad om voorzichtig te beginnen met de bouw van een kippenhok.

Houd rekening met de hoeveelheid ruimte die een kip nodig heeft voor een goede kwaliteit van leven. Die ruimte is ongeveer 1,5 vierkante meter per kip. Geef je ze minder ruimte, dan zullen ze minder vreedzaam met elkaar samen in een hok kunnen leven. Wat dat betreft zijn het eigenlijk net mensen.

Waar moet een kippenhok minimaal aan voldoen

Ga je een kippenhok bouwen, zorg er dan voor dat het kippenhok een nachthok en een ren heeft. Het nachthok moet warm genoeg zijn, aangezien kippen het hele jaar door buiten leven en het klimaat in ons land steeds grilliger wordt.

Zorg op de volgende manier voor een afgeschermd binnenhok:

Je zal het nachthok ook van een isolatielaagje moeten voorzien. Zorg ervoor dat de kippen niet zelf bij het isolatiemateriaal kunnen komen, aangezien dit zeer giftig is. Voorzie het nachthok ook van een stok. De term ‘met de kippen op stok gaan’ komt namelijk door de manier waarop kippen het liefste slapen. Ze slapen op een stok, dus die is onontbeerlijk in een kippenhok.

Zorg uiteraard ook voor een plek waar ze hun eieren kunnen leggen. Die plek dient afgescheiden in het nachthok te zijn. Dat is niet alleen comfortabeler voor je kippen; het is ook eenvoudiger voor jou als je ze gaat rapen.

Het broedgebied moet zijn afgestemd op het aantal kippen wat je in je kippenhok hebt:

Gemiddeld legt een kip eens per 1 tot 2 dagen een ei, en daarbij is het van groot belang dat je kip genoeg ruimte heeft om een ei in te leggen. Ze zullen niet altijd bereid zijn om een leghokje met elkaar te delen. Zorg er dan ook voor dat je meerdere leghokken hebt in je binnenverblijf.

Verder moet je kippenhok een voederplek hebben waar je gemakkelijk bij kan komen. Die voederplek zal in het binnenhok maar ook in het buitenhok moeten zitten. Je kippen zullen immers niet alleen overdag, tijdens hun verblijf in de buitenren, maar ook in de avond en nacht voer willen hebben.

Verder moet je nachtverblijf van het kippenhok een loopplank naar binnen hebben. Dit voorkomt dat roofdieren zoals vossen bij je kippen kunnen komen.

Je kan het kippenhok op de volgende manier van een loopplank voorzien:

 

De juiste kippen voor het kippenhok

Staat je kippenhok? Dan is het tijd om kippen te gaan kopen voor in het kippenhok. Je kan in dat geval het beste kiezen voor uitsluitend leghennen.

Een haan lijkt heel romantisch, maar houd er rekening mee dat een haan in de vroege ochtend zal gaan kraaien. Niet iedere buurman of buurvrouw zal je dat in dank afnemen. Wanneer een kip wat ouder is kan degene bij wie je de kippen koopt zien of je met een haan of met een leghen te maken hebt.

Het is dan ook het verstandigste om niet in een rozige bui kuikentjes te gaan kopen. De kans op een miskoop is dan levensgroot aanwezig. Informeer ook bij degene bij wie je de kippen koopt of je een eventueel per abuis gekochte haan weer mag komen terugbrengen om deze om te ruilen voor een leghen.

Werk met een bouwtekening

Ga je een kippenhok bouwen, dan is het altijd goed om naast de eerder beschreven algemene richtlijnen een goed voorbeeld van een kippenhok voor ogen te hebben. Hiervoor kan je gebruik maken van afbeeldingen die je op het internet tegenkomt.

Ook op de websites van pluimvee-organisaties kom je genoeg voorbeelden van kippenhokken tegen die het nuttige (een prettige woonomgeving voor kippen) met het aangename (een mooi kippenhok als lust voor het oog) weten te combineren. Houd er rekening mee dat het welzijn van jouw kippen hierbij voorop staat. Bij een bouwtekening zal je ook indicaties vinden van het materiaal wat je nodig hebt voor een kippenhok bouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.