Je eigen insectenhotel maken? Volg hier het stappenplan!

0

Of je nu op het platteland woont of in een drukke stad; in elke tuin leven insecten. Dit zijn interessante beestjes die ervoor zorgen dat bloemen en planten worden bestoven. Bovendien houden ze ongewenste plaagdieren zoals bladluizen tegen. Je ervaart pas echt dat het zomer is wanneer er vlinders in je tuin fladderen. Dit is iets wat onbetaalbaar is.

Iedereen wilt natuurlijk zoveel mogelijk van de natuur beleven in hun eigen tuin. Om ervoor te zorgen dat insecten graag schuilen in jouw tuin tegen regen en koude is het een goed idee om een insectenhotel te maken. Dit is een mini bouwwerkje waar eigenlijk iedereen de materialen wel voor in huis heeft liggen.

Een restje hout, wat oude plantenstokjes, wat (decoratie)hooi en dennenappels; het zijn de basis benodigdheden voor een insectenhotel maken. Dit is een bouwklusje wat je leuk met je kinderen samen kan doen. Zo betrek je ze al jong bij het bouwen met hout en afvalmateriaal, maar ook bij de natuur.

Lees hieronder hoe je het insectenhotel precies in elkaar zet!

Op zoek naar de juiste materialen

Het is goed om van tevoren te bedenken hoe jouw insectenhotel eruit moet komen te zien. Laat je in dat geval leiden door de afmetingen van de materialen die je kan vinden.

Heb je een plank voor de achterwand van 20 cm lang en 15 cm breed, dan is dat een prima afmeting. Is de plank langer en breder, dan wordt je insectenhotel wat groter. Zolang jij er plaats voor hebt is het prima. Insecten kijken niet naar de afmeting van een insectenhotel; hoe meer plek jij kan creëren, hoeveel meer insecten er uiteindelijk in jouw insectenhotel komen te wonen.

Zorg voor een plank voor de achterkant die het liefste een dikte tussen de 2 en 3 cm heeft. Je wil immers een stevig insectenhotel maken. De zijwanden en het dak hoeven minder dik te zijn; tussen 1 en 1,5 cm is dik genoeg. De lengte van de planken pas je aan de achterwand aan.

Denk eraan dat insecten van hout houden, maar niet van materialen zoals lijm of verf. Gewoon natuurlijk hout is dan ook het prettigste om mee te werken. Voor de verdere montage van je insectenhotel heb je spijkers nodig, maar je mag ook schroeven gebruiken als je dat liever doet.

Verder heb je een zaag nodig om het materiaal op maat te zagen, een potlood, een rolmaat, een hamer of een schroevendraaier. Is je hout heel hard, kies dan voor een schroefmachine. Kijk verder nog naar vulling voor je insectenhotel. Op internet vind je meerdere materialen waar insecten graag in vertoeven.

Een huisje bouwen voor insecten

De uitgangsvorm voor een insectenhotel is altijd een huisje. Dit bouw je met behulp van een dikke achterwand, dunnere zijkanten en een dak. Zorg ervoor dat de voorkant grotendeels open blijft.

Je doet er goed aan om het insectenhotel van binnenuit naar buiten in elkaar te zetten. Zo zorg je ervoor dat je het raamwerk aan de binnenkant goed kan maken voordat je de buitenkant van het huisje gaat monteren.

Je maakt een insectenhotel door meerdere compartimenten te maken. Dat doe je door één verticale middellat te nemen en daar meerdere horizontale leggers op te monteren. Op die manier krijg je een insectenhotel wat uit meerdere vakjes bestaat.

Heb je erg hard hout voor de buitenkant apart gelegd, dan kan je dat het beste met een dun boortje van 2 mm voorboren. Je hoeft hierdoor minder druk te zetten wanneer je het insectenhotel gaat monteren. Uiteindelijk is het resultaat een huisje wat uit meerdere vakken bestaat. Je zal die later gaan opvullen.

Zorg voor de juiste vulling en afwerking

Insecten zijn dol op een insectenhotel, maar de ‘kamers’ moeten nog wel goed worden aangekleed. Dit is het punt waarop jij bepaalt welke dieren je in je hotel wil gaan huisvesten.

Wil je solitaire bijen en metselbijen in je insectenhotel, dan doe je er goed aan om bamboestokken en andere holle takken te verzamelen voor in je hotel. Je legt ze dicht op elkaar maar drukt de bamboestokken niet kapot bij het vullen van een ‘kamer’.

Een blokje hout met boorgaten is eveneens een heel goede verblijfsplek voor solitaire bijen, metselbijen en graafwespen. Boor de gaten tussen 4 en 8 mm dik, zodat de insecten er gemakkelijk in kunnen.

Wil je liever beestjes aantrekken die leuk zijn om te zien, denk dan aan bijvoorbeeld houtwol en houtsnippers. Je zal op die manier lieveheersbeestjes en allerhande kevertjes aantrekken naar je hotel.

Houtwol wordt vaak gebruikt als vulmateriaal voor wijnkistjes en kerstpakketten. Heb je nog ergens wat van dergelijk vulmateriaal liggen, dan is het een prima vulling voor je insectenhotel.

Dennenappels zijn naast houtwol ook een plek waar lieveheersbeestjes zich prima in thuis voelen. Het materiaal zal naast kevertjes ook oorwurmen aantrekken. Dit soort beestjes zien er wat vreemd uit maar ze laten zich wel goed bestuderen.

Wil je liever een verblijfsplek voor vlinders, maak dan een soort kamer met kieren erin. Een vak wat je vult met gedroogde bladeren en takjes biedt een vlinder een goede zitplek. Met een plankje waar je gleuven in hebt gefreesd kan je een mooie voorkant voor je insectenhotel maken.

Hier nog een aantal tips voor het maken van een insectenhotel:

Stevig ophangen

Zo’n insectenhotel is eigenlijk te mooi om buiten op te hangen, maar hé; we deden het voor de dieren natuurlijk. Het is dan ook zaak dat jij je insectenhuisje stevig verankert.

Het materiaal moet goed vastgedrukt zitten in het huisje, en je kan het overtrekken met wat kippengaas om ervoor te zorgen dat het vulsel er niet meer uit kan vallen. Vervolgens moet het huisje nog op de goede plek komen te hangen.

Op het zuiden in je tuin, ter hoogte van je knie, is een prima plek voor een insectenhotel. Hangt het eenmaal goed en wonen er insecten, ga het insectenhotel dan niet meer verplaatsen.

Let erop dat er geen spinnenwebben voor het insectenhotel komen te zitten. Spinnen zullen immers gemakkelijk willen eten van de insecten die jij naar je insectenhotel hoopt te lokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.