Je eigen plantenbak maken met dit eenvoudige stappenplan!

0

Een plantenbak naar wens bouwen

Als je bezig gaat met het inrichten van je tuin kom je op een gegeven moment voor de keuze te staan. Je kan kiezen voor een gazon met borders of voor bestraten met plantenbakken. Steeds meer mensen kiezen voor flexibele groene elementen in de tuin die ze van plek kunnen laten veranderen als ze daar zin in hebben. Die groene elementen zijn houten plantenbakken die worden gevuld met planten of bloemen van het seizoen. Die houten plantenbakken zou je natuurlijk kunnen kopen bij het tuincentrum. Je betaalt dan een flink bedrag voor prefab plantenbakken die je eigenlijk op elke straathoek tegenkomt. Wil jij echt wat anders in je tuin en wil je jouw tuin een uniek uiterlijk geven, dan kan je ervoor kiezen om zelf plantenbakken te bouwen voor in je tuin. Het is niet echt een heel lastige klus, maar het resultaat zal wel heel groots zijn. We geven je wat tips om een plantenbak naar wens te bouwen.

Een plantenbak maken; waar let je op

Ga je zelf een plantenbak bouwen, dan is er een aantal zaken die je goed in de gaten moet houden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Hoe groot is je tuin. Ben jij de trotse bezitter van een grote tuin, dan is het natuurlijk zaak dat je plantenbak daarbij aansluit. Je kan een kleine plantenbak bouwen, maar deze zal al snel wegvallen in je tuin. Beter is het om in dat geval een grote plantenbak te bouwen die een prominente plaats inneemt in jouw tuin.
  • Waar wil je de plantenbak voor gebruiken. Is de plantenbak bedoeld als afscheiding tussen een terras en de rest van je tuin, dan mag deze gerust wat hoger zijn. Je creëert daarmee wat privacy op je terras. Is de plantenbak echter bedoeld als afscheiding van het gazon maar wil je er gewoon overheen kunnen kijken, dan is een laag model plantenbak meer geschikt.
  • Wat voor planten wil je in de plantenbak gaan houden. Wil je in een plantenbak normale eenjarige zomerbloeiers gaan houden, dan kan je de plantenbak prima opvullen met tuinaarde. Je komt dan meestal op een laag model plantenbak uit. Is het echter de bedoeling dat je er vaste planten in zet die op gezette tijden bewaterd moeten worden, dan doe je er goed aan om hydrokorrels onderin de plantenbak te leggen. Zo voorkom je dat je planten teveel of juist te weinig water tegelijk krijgen.

Materialen inslaan en bouwen maar

Ga je een plantenbak maken, zorg er dan voor dat je genoeg materialen inslaat. Denk aan sloophout of steigerhout als basis voor de plantenbak. Verder moet je een rolmaat, schroeven, een schroevendraaier, worteldoek en een tacker bij de hand houden. Hoeveel hout je nodig hebt hangt uiteraard af van de afmeting van de plantenbak. Voor een plantenbak van 80 cm hoog en 75 cm breed en diep neem je planken van 25 cm breed. Je hebt per zijde 3 planken van ieder 80 cm nodig. Die planken houd je met dwarsbalken bijeen. Doe je dit 4 keer, dan heb je de wanden van je plantenbak gereed. Met een stuk resthout maak je de bodem van de plantenbak. Dit hoeft geen A-kwaliteit hout te zijn; je ziet er na het fabriceren namelijk helemaal niets meer van. Van een paar blokjes bouw je de poten van de plantenbak. Nu heb je een kale plantenbak. De bovenkant kan je nog afwerken met liggende planken. Je krijgt op die manier een mooie omranding op je plantenbak, en je zou er zelfs een zit-rand van kunnen maken als je wil.

Het vullen van een plantenbak

Het feit dat je een enorme plantenbak hebt gemaakt wil trouwens niet zeggen dat je deze helemaal met potgrond moet gaan opvullen. Dat heeft ermee te maken wat je erin wil gaan zetten. Is het jouw bedoeling om er een kleine boom in te planten, dan is het zaak dat deze goed zijn wortels kan uitstrekken in de plantenbak. Is het echter jouw plan om kleinere planten in de plantenbak te zetten, dan volstaat een grote laag hydrokorrels en een kleine laag van ongeveer 15 tot 20 cm potgrond om als basis te dienen voor je planten. Voordat je jouw plantenbak gaat volstorten met hydrokorrels en potgrond is het goed om deze eerst af te werken met worteldoek. Je voorkomt daarmee dat onkruid van buitenaf door je plantenbak heen kan gaan groeien. Bovendien zorg je ervoor dat de wortels van je planten niet door de bak heen naar buiten kunnen komen. Ook voorkom je hiermee dat er aarde en water zullen gaan lekken uit je plantenbak. Dit worteldoek maak je vast met een tacker in je plantenbak. Het uiteindelijke resultaat met beplanting heb je verder zelf in de hand.

Tips voor het werken met plantenbakken in je tuin

Ga je een tuin inrichten met plantenbakken; houd dan de volgende tips in je achterhoofd.

  • Eén of meerdere plantenbakken . Ga jij je tuin inrichten met plantenbakken; kijk dan of je één of meerdere plantenbakken wil gaan neerzetten. Soms zit er kracht in herhaling. Je kan in dat geval kiezen voor meerdere plantenbakken die je in een patroon in je tuin neerzet. Je krijgt op die manier een mooie invulling van de ruimte in je tuin. Kies voor een soortgelijke invulling van de plantenbakken om te voorkomen dat het geheel rommelig wordt.
  • Een transporteerbare plantenbak maken. Wil je een plantenbak maken die je nog eens naar een andere plek kan rijden in je tuin? Plaats er in dat geval in plaats van pootjes wielen onder. Op deze manier heb je een plantenbak die je nog eens een ander plekje kan geven in je tuin. Handig als je nog eens de inrichting van je tuin gaat veranderen.
  • Werk samen met een vriend of kennis. Ga je een plantenbak maken, dan krijg je te maken met grote panelen die je eigenlijk samen in elkaar zou moeten zetten. Ga niet alleen aan het klussen wanneer dat zo is. Gezelliger is het om samen met een vriend of kennis naar het tuincentrum te gaan om planten of bomen voor je plantenbak en hout voor de bak zelf te kopen. Het fabriceren en vullen doen jullie ook samen. Het werkt makkelijker en is bovendien een stuk gezelliger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.